Vanaf heden is het niet meer nodig uw UDP-bestanden en tekstbestanden op te sturen. De compuclub is op dit moment zo actueel dat het geen toegevoegde waarde meer geeft aan de site. Voor alle overwinnaars kan er zowel een foto of een verslag worden geplaatst. Stuur de foto's en/of verslagen naar rayoncnoordholland@planet.nl en ze worden zo spoedig mogelijk geplaatst.

 

Dirk Kaayk wint Strombeek

De 2e jonge duivenvlucht op 16 juli 2011 kende als lossingsplaats Strombeek.

De verwachtingen waren voor Dirk hoog gespannen; vorige week bij de eerste jonge duivenvlucht noteerde zijn 1-1591229  vanaf Meer een 12e tegen 2998 duiven en deze ochtend de 16e juli vlogen zijn oude duiven vanaf Breuil la Vert- Clermont in rayon C o.a. een 6e, 33e, en 54e tegen 813 duiven (Rayon C).  

Deze 2e jonge duivenvlucht werd een ontzettend lastige vlucht voor de jonge duiven met veel achterblijvers. Broeierig weer, bewolkt, wind zuid west. De duiven gingen los om 9.55 uur en Dirk Kaayk klokt zijn jonge duif om 11.44.10 met een snelheid van maar liefst bijna 97 km per uur.

Het is de 1- 1591201 die een 1e vliegt tegen 2794d. in rayon C en bleef daarmee Jan Kaman met 5 meter voor.

Deze ‘201’ is een volle broer van ‘229’ die vorige week vanaf Meer een 12e vloog tegen 2998 duiven. Een volle zus van de ‘201’ is de ‘312’ uit 2009. Deze vloog in rayon C o.a. al een 1e tegen 2913 duiven, een 4e tegen 3663d, en in de afdeling een 6e tegen 11465 duiven. Het betreft hier duiven die aan de kop kunnen vliegen ongeacht de weersomstandigheden.

Tijd om eens na te gaan uit welk kweekkoppel van Dirk de ‘201’, ‘229’, en de ‘312’ komen.

Bestudering van de afstamming en de resultaten laat zien dat er nog meer snelle duiven zijn geboren uit dit kweekkoppel;

Van vaderskant vinden we de Vandenabeele lijn via Gerrit Molenaar uit zijn ‘759’. De ‘759’ komt uit een rechtstreekse Vandenabeele de B97-7364582; de 2de lijn is die van de ‘672’ (uit broer x zus) x ‘502’ via Jan Kuyzer.

Van moederskant zien we duiven uit de lijn van ‘de blauwe Jan’ van Jan Kuyzer en de bekende ‘616’ van wijlen Cees van Elsland.

Met andere woorden de Janssen lijn x de Vandenabeele is in dit kweekoppel verenigd en heeft als gevolg gehad het voortbrengen van kopvliegers. Mooi hé. Voeg daar aan toe de verzorging en het motiveren van de jonge garde; zo was deze jonge duif aangelopen met een jaarling duivin en zie dat alles bij elkaar resulteerde in deze geweldige prestatie van Dirk.  

Theo Maarhuis

De combinatie Jan & Joke Kaman blinken wederom uit in de vlucht
Chateauroux  op zondag 26 Juni 2011 en teletekstvermelding.De Beer flikt het weer op Chateauroux dit is mijn aanhef voor het
verslag. Onder zware omstandigheden hebben Jan en Joke Kaman
bovengenoemde vlucht met glans doorstaan. De wind was in Frankrijk ZO
draaiend naar NO. Jan hoor je niet klagen over dit weer en dit feit is
bekend bij elke duivenmelker. Vooral in Frankrijk was het bar en boos.
De lossing die uitgesteld was van zaterdag kende een vroege start. Om
0.615 uur werd het sein geheven om de duiven los te laten. Jan merkt op
dat hij nooit eerder een dergelijke vroege lossing te hebben meegemaakt,
och zegt hij, ik was om 0.530 uur al bij mijn duiven...

De winnaar de 059 een doffer kreeg de naam, De Beer uit Wormerveer.
Iedereen kent de Beer uit Lemmer, u weet wel Rintje Ritsma de schaatser
ook een stayer pur sang.De moeder van de 059 is een volle zus van de
Peter, de 2de asduif van de Fondspiegel. De Beer heeft reeds 3 maal op
teletekst gestaan dus we kunnen stellen een duif buitencategorie. De 2de
aankomende duif was de 065, deze witpen was de 3de  duif op Tours en dus
de 2de maal op teletekst. Jan & Joke zijn in feite met een nieuwe ploeg
gestart in 2011. De Jonge Kopere, de Jonge Sterke en de Peter vertrokken
naar China en de meeste overigen gingen naar het kweekhok. Een logisch
gevolg als het hok zo presteert daar is geen ontkomen aan
belangstellenden  en nu pas pakt de combinatie een graantje mee!

Hij deelt mede onwijs  blij te zijn met deze  superuitslag en stelt dat
de combinatie als enige in Nederland 4 keer op teletekst staan dit jaar.
Uiteraard is het hoofddoel, presteren op de Fond, de rest doet hij erbij.
Op mijn vraag moet de 059 niet naar het kweekhok ?
Er zijn nog 2 vluchten voor de  Fond, ik wil De Beer nog doorspelen.
De volgende vraag was, hoe flik je het om je 1ste en 2de getekende aan
te wijzen van de 52 ?. Ik merk aan het antwoord, dat het een kwestie van
motiveren is van de duiven. Zelf heb ik (cdl) eens  van een ex-
duivenmelker gehoord " het is geen kwestie van water en een hand voer".
Een man die  zo bezeten is van de duivensport en die ook let op zelfs
nietige zaken, ja dat is hem Jan (duif) Kaman.

Opeens  is hij vertrokken naar de jonge duiven en gaat daar aan de slag,
weer observeren en kijken, ik vrees dat hij er van de 100 jongen er al
een flink aantal kent!

De uitslagen op een rijtje, De Postduif 9 deelnemers, 165 duiven
ingekorfd. 1-2-3-4-5-6-7-9-11 enzovoort.
Rayonc, 76 deelnemers 912 duiven 1-3-5-7-9-10-13 enzovoort.
Afdeling 6 zuid-Noord-Holland 2-7-20-30-33-34-49-65-enzovoort.
Sector 2
Fondclub

28 mei:Comb Jan & Joke Kaman winnen Wedvlucht Orleans

 

Orleans, een NPO vlucht met 6.748 duiven in Noord-Holland. De Combinatie Jan & Joke Kaman had een Teletekst vermelding voor plaatsen 1 en 10. 

Tijdens het inkorven afgelopen donderdag had Jan er niet zo'n goed gevoel bij. De windrichting gaf aan voor zaterdag Zuid/West en besloten werd er 20 van de 51 in te zetten voor de autovlucht. Voor zijn type duiven is liever NO gewenst en hoeveel vluchten waren er al niet geweest met West? 

Zijn prognose was dan ook vooraf gesteld: Amsterdam, Wijde Wormer en Purmerend liggen iets oostelijker t.o.v. Assendelft en Wormerveer en het leek hem dus in het voordeel van genoemde plaatsen. Maar toch, zegt hij, iedereen kan nu een duif pakken.

Maar nu naar de wedvlucht. Om 12.27 uur kwam als een raket aanstuiven de eerste duif en die vloog richting Klaas Langeberg. Jan's reactie was: leuk voor Klaas. Bleek het een vreemde duif te zijn geweest en dus pech voor Klaas... 

Snel daarna om 12:28.37 kwam de doffer de 1528.929 op de klep en die kwam redelijk/goed af. Jan zegt tijdens het schrijven van dit verslag: één rondje en het scheelt ons 10 plaatsen! Om 12:30.45 uur nummer 2, het nummer 1529074 en nummer 3 om 12:31.21 uur en die duif had het nummer 1529052. Na even rondgebeld te hebben merkte ik (Cees) op tegen Joke voorzichtig optimistisch te kunnen zijn. Dit bleek dan te kloppen en ook Tom Jansen bevestigde telefonisch de superuitslag. Uit welke lijnen komt de 929, vroeg ik Jan. Dit was de zoon van de Peter x de Joke en de moeder komt uit de Madonna. De 074 komt uit eigen soort met een koppeling van Combinatie de Ster. En de 052, eigen soort met kruising Jans de Vries (Bijter & Visje). De winnaar (929) was bijzonder gemotiveerd op de vloer en hij voerde een waar schrikbewind voor andere duiven en  duldde niets. Over motivatie gesproken! De vlucht had een mooi verloop, maar later op de dag kwam er een portie water uit de lucht te vallen. De conclusie is dan ook duidelijk:  er is op tijd gelost en dit mag dan ook wel eens gezegd worden. In Rayon C de volgende klasseringen: 1-3-5-53-56-61-63-64-70 enzovoort.

In Noord-Holland Zuid algeheel winnaar met de plaatsen: 1-10-15 enzovoort, dus de morele winnaar van de auto, maar zoals reeds aangegeven niet allen gezet in verband met de "ongunstige" wind.

We zijn uiterst tevreden over het mooie percentage in Noord-Holland, 51/30 in de prijzen zegt Jan. Mijn vraag was vervolgens, hoe heb je je op deze vlucht voorbereid? Op Chateaudun maakten we ook een mooie uitslag, Alex Brak, de "coming man", fraai winnaar, Kaman tweede (2-31-56-87-88) en Piet Valk derde. Met recht een supertrio! De vorm is dus prima op het hok en bovendien hebben we 7 van de 9 vluchten in clubverband in de Postduif gewonnen.En wat ik helemaal top vind, voor het Generaal kampioensschap in rayon C zijn er drie leden van de Postduif te vinden binnen de top 7, Kaman, Heine en Valk. De combinatie Kaman voert de ranglijst al enige weken aan. Leuk waren de reacties na afloop, naar schatting 40 telefoontjes en sms-en om het echtpaar te feliciteren. Ook in de fondclub doet de combinatie uitstekende zaken. Dit verslag is afgenomen met Jan alleen, omdat Joke herstellende is van een zware operatie enige weken terug. Dit zal zeker enige tijd vergen dat ze weer de oude is. Haar bemoeienissen met de duiven staan begrijpelijkerwijs op een laag pitje.  

Na het afslaan hadden de verenigingen Zaanstreek-Noord, de Koerier en De Postduif besloten gezamelijk te gaan BBQ en.dit is een geweldig succes gebleken. Naar schatting 60 personen waren er aanwezig. We zijn van mening een stuk verbroedering. 

Wat later op de avond werd besloten om het feest voor te zetten in de Koerier omdat de voetballiefhebbers de Champions League finale wilden zien. Daar stond een beamer opgesteld en de organisatie liet de uitslag zien van Teletekst op SBS 6 met de plaatsing van de combinatie Kaman op de plaatsen 1 en 10. Een groot gejuich brak los in het gezellige gebouw van de Koerier. Tot in vroege uren van zondag werd het feest afgesloten.

Voor herhaling vatbaar dergelijke samenwerking, lijkt ons. Voor de deelnemers van de G.J. Beute Race het volgende: de tussenstand is te volgen op www.comb-kaman.nl 

Jan en Joke, van harte gefeliciteerd namens De Postduif! 

Tekst Cees de Leeuw, foto Andrea.

Derde vlucht 1+2 George Roelofsen!

Tweede vlucht overwinning voor Bert Braspenning

Eerste vlucht overwinning voor NIco de Jong!