16 Januari 2010 filmavond Cees  Donker bij De Postduif, Wormerveer
 
 Liefst 38 jaar konden de duivenliefhebbers genieten van de prachtige filmavonden van Cees Donker uit Bergen op Zoom deze avonden waren al die jaren uniek voor de duivensport waarbij de maker de heer Donker ook deze ruim 2 uur durende flim zelf van commentaar zal voorzien. Menig liefhebber in binnen en buitenland kregen bij het aan horen en bekijken van zijn prachtige verhalen kippenvel, maar helaas gaat er een einde komen aan deze prachtige publiciteit voor de duivensport sinds 1971 stopt de heer Donker met zijn succesvolle werk in het belang voor de duivensport waar vele enorm van hebben genoten. Maar de aktieve vereniging de Postduif in Wormerveer laat dit niet zomaar teneinde gaan en zo zal er afscheid genomen worden van de heer Cees Donker op zaterdag 16 januari 2010 hij zal een prachtige film laten zien en horen aanvang 20.00 uur, in het gebouw van de Postduif Noordsterweg 10 in Wormerveer, waar de toegang voor een ieder gratis is.
 
E.V. Inlichtingen, Jan Kaman Tel. 075 6210672

Wederom organiseert De Postduif een gezellige leerzame duivenavond met Gert-Jan Beute.

Vrijdag 13 november is het dan weer zover. U kan meedoen, met 1 jonge duif welke u denkt dat wordt een crack. In verband met het overweldigend succes van voorgaande jaren is het van belang dat u zich tijdig aanmeld!!.. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Tevens worden de eerste 3 winnaars van 2009 op gepaste wijze gehuldigd.. Dit zal ook gebeuren door Gert-Jan Beute… Ook is er een grote tombola met mooie prijzen… En net als in 2008 is er gelegenheid om uw duif in te zetten voor de jaarlingenrace in 2010!! Al het prijzengeld wordt ook uitgekeerd. Dus neem uw duif mee en een goed humeur dan maken wij er met z’n allen . EEN KNALAVOND VAN!!!!

En ook zonder duif,bent u van harte welkom.. Inbrengen van de duiven is op Vrijdag 13 november om 19:00 uur..

Locatie: De Postduif Noordsterweg 10 Wormerveer. Aanmelden kan via mail: jan.kaman@live.nl of op tel. 075-6210672….

.DENK EROM VOL = VOL!!!
 

H. van der Roest, Zwanenburg, de Kampioen overnachtvluchten 2009

 
Voor de leden van Rayon C werden er ook dit seizoen zes vluchten gehouden in de categorie overnacht waaraan totaal 1615 duiven voor waren ingekorfd en de laatste van deze serie Bordeaux op 31 juli trok de grootste aandacht met 581 duiven door 37 rayon C  leden. Het was H. van der Roest uit Zwanenburg die zowel het kampioenschap aangewezen en onaangewezen voor zijn rekening nam en totaal daar slechts 61 duiven voor inkorfde. Door twee vluchten de eerste te klokken, en twee keer de tweede, en twee keer de derde een prachtig gemiddelde en bewijst van der Roest de ware kampioen overnachtvluchten 2009 te zijn. Tweede werden de combinatie Fred Kramer en zoon uit Wormer die voor deze zes vluchten 140 keer een duif uit hun hok pakte en inkorfde.Netjes derde is T. Ramacharan in Krommenie. Over het geheel viel de belangstelling voor deze zes concoursen tegen en werden er zelfs 594 duiven minder ingekorfd dan in 2008. Eindstanden: Onaangew. 1 H. van der Roest, 2 Comb. Fr. Kramer en zoon, 3 T. Ramcharan, 4 Gerrit Kroon, 5 P. Homan, 6 Y. Brugge, 7 Comb. Swart - Gruijs, 8 J. Stobbelaar, 9 C. Krancher, 10 Ben en An van der Peppel. Aangew. 1 H. van der Roest, 2 T. Ramcharan, 3 Gerrit Kroon, 4 Comb. Fr. Kramer en zoon, 5 J. Stobbelaar, 6 P. Homan, 7 M. Koeman - Kok, 8 Y. Brugge, 9 Comb. Kramer en zoon, 10 J. van der Vlugt.
 
Egbert Meijer

Slagroom op de taart voor de Combinatie Kaman na vlucht Ablis.

Voor de 3de maal na zoveel jaren is de laatste vlucht wederom met plaatsen 1 en 2 gewonnen door het super duo, Joke en Jan Kaman. De door De Snelvlieger uit Oudekerk georganiseerde vlucht trok 25 deelnemers en 405 duiven uit Noord-Holland. Behalve Joke en Jan deden mee, Sluys-Konst, Ackooy, Klaverstijn jr en de Gebrs. Fanger, om maar enige namen te noemen van dit ijzersterke veld. De afstand was circa 488 km en ze kregen de doffer binnen om 15.03 uur. De snelheid was 1342.941 ms met oostenwind. Het ringnummer was 9.5903636. Rap erachter kwam de duivin met nummer 9.5903681 aangesneld. De doffer zat op een pulletje en de duivin op eitjes. De vader van de winnaar komt uit Bokito, van moeders zijde Herman Ceusters. Toevallig ook een jonkie van de beste duivin van Ben Ooms die het ook geweldig gedaan heeft in zijn Rayon. Jan heeft met 35 duiven meegedaan waarvan er 20 in de prijzen zijn gevallen.

De familie heeft behoorlijk meegesnoept in het poulen en van de 10 ingezette duiven, werden er 8 beloond. Leuk was het dat de 2 winnaars uit het jonge duivenhok kwamen van Joke en ze was eindelijk haar man de baas met zijn hok en dat deed haar erg goed. Zaterdag waren op een na alle duiven netjes op tijd in het hok. Zoals algemeen bekend is Joke de steun en toeverlaat van Jan. Zonder haar zou hij het niet redden, als je een volledige baan hebt, is dit niet op te brengen. In het duivenseizoen gebeurt het vaak dat hij pas om 22.00 op de bank zit en dan is pas alle werk voltooid. De duivenhokken zien er schitterend uit en rondom kan je van de vloer eten. Nog even terug naar de duiven, die moeten in staat zijn om 700 km te vliegen, anders passen ze niet in het systeem van Jan. Achtereenvolgens waren hun duiven winnaars van vluchten op Nanteuil, Ablis, Limoges en weer Ablis en dan even zovele malen op teletekst gestaan te hebben. Dit zijn nationale vluchten en dan zo presteren is schitterend. Vooral ook omdat beiden verleden jaar alle vliegduiven verkocht hebben en het maar af te wachten is hoe het gaat zonder die duiven. De organisatie huldigde de familie Kaman met een fraaie bokaal, die een mooi plaatsje krijgt in het huis. Het is al de 5de keer dat ik een reportage kan schrijven en de hond Thijs laat me ongemoeid. Dat wil wat zeggen en kennelijk gedoogd hij me. De stoom kan van de ketel bij de familie, nu komt een rustperiode zegt Jan me nog. Vlak voordat ik vertrek merkt de clubman pur sang nog op:vergeet je niet even te vermelden dat:

13 november de Gert Jan Beute avond, met de jaarlingenkeuring.
28 en 29 november tentoonstelling van PV. de Postduif.
16 januari Cees Donker filmavond, dit is de laatste film van Cees.
Op genoemde avonden een super tombola.
Alle dagen bij de Postduif in Wormerveer.

Heel hartelijk gefeliciteerd namens PV de Postduif Jan en Joke.
We zijn trots op jullie!
Tekst en foto: Cees de Leeuw. 21/09/2009

 

Familie Kat, Westzaan, en Piet Valk, Assendelft, Kampioen generaal 2009

 
De eindstanden 2009 voor de diverse disciplines zijn berekend van de rayon C leden, over het geheel een goed seizoen met 30 vluchten voor de programma liefhebbers waardoor de acht verenigingen met circa 200 leden 70.252 duiven naar de gebouwen brachten.  De snelste vlucht was op 16 mei vanaf Laon (Frankrijk)  waar de duif 1634550 van Cees Slinger (Zwanenburg) 2052 meter per minuut vloog. Slechtste vlucht 1 augustus Peronne eveneens Frankrijk met de jonge duiven. Pracht uitslag van de combinatie de Ster (Wormerveer) op 9 mei  Nijvel en 12 september Chimay door de eerste vijf te klokken. Kampioen generaal werd de familie Kat in Westzaan en waren tevens de grootste inkorvers met 2005 duiven wat gemiddeld 67 per vlucht is. De hoogste titel aangewezen behaalde Piet Valk in Assendelft. Verschillende leden van B V Z in Zaandam klokte 13 keer de eerste duif in het rayon C. De samenwerking met Tim Hol voor deze site was ook dit jaar van grote klasse. 

De eindstanden zijn als volgt:  

Vitesse, onaangew. 1 J. Kuijzer, 2 Comb. de Ster, 3 P. Valk, 4 Fam. Kat, 5 A. Brak.  aangew. 1 J. Kuijzer, 2 P. Valk, 3 A. Brak, 4 Comb. de Ster, 5 H. Bas.

 Midfond, onaangew. 1 Comb. de Ster, 2 P. Valk, 3 Fam. Kat,  4 Fr. Otter, 5 P. Valk. aangewe. 1 Comb. de Ster, 2 G. Roelofsen, 3 J. en J. Kaman, 4 Fr. Otter, 5 P. Valk. 

Dagfond, onaangew. 1 P. Valk, 2 R. Faber, 3 H. Neuteboom, 4 J. en J. Kaman, 5 Fam. Kat,  aangew. 1 R. Faber, 2 J. en J. Kaman, 3 Comb. Berk-Zomerdijk. 4 G. Roelofsen, 5 P. Valk. 

Oude duiven, onaangw. 1 P. Valk, 2 Fam. Kat, 3 J. en J. Kaman, 4 G. Roelofsen, 5 Comb. Molenaar en Zn. aangew.  1 P. Valk, 2 G. Roelofsen, 3 J. en J. Kaman, 4 Fam. Kat  5 Comb. de Ster. 

Jonge duiven, onaangew. 1 Comb. Molenaar en Zn. 2 Comb. de Ster, 3 G. Korver, 4 Fam. Kat, 5 N. de Jong. aangew. 1 N. de Jong, 2  G. Korver, 3 Comb. de Ster, 4 J. Kuijzer, 5 A. Dijkers.

 Navluchten,onaangew. 1 A. Braspenning 2 Comb. de Ster, 3 Fam. Kat, 4 J. Kuijzer, 5 A. Brak. aangew. 1 J. Kuijzer, 2 P. Valk, 3 Comb. de Ster, 4 A. Brak, 5 Comb. Molenaar.

 Generaal, onaangew. 1 Fam. Kat, 2 P. Valk, 3 J.en J. Kaman,  4 G. Roelofsen, 5 Comb. Molenaar, 6 A. Braspenning, 7 A. Brak,  8 Comb. de Ster, 9 H. Jongewaard, 10 Comb. Heine. aangew. 1 P. Valk, 2 G. Roelofsen, 3 Comb. de Ster, 4 Fam. Kat 5 A. Brak, 6 J. en J. Kaman, 7 Comb. Molenaar, 8 N. de Jong, 9 A. Braspenning, 10 J. Kuijzer.

 
Egbert Meijer    
 

Combinatie De Ster sluit superseizoen af met eerste 5 duiven op Chimay

De 1710 duiven van Rayon C werden samen met 1138 duiven van Rayon D op 12 September, om 10uur gelost. De wind was over de gehele vlieglijn NNO. Geen gemakkelijke vlucht dit bleek ook wel uit de snelheden. De duiven van Combinatie de Ster hadden hier duidelijk geen problemen mee. Er arriveerde hier 6 duiven tegelijk waarvan er ook 5 direct geconstateerd werden. De eerste duif werd geconstateerd om 13:55:01. Dit bleek later op de middag genoeg voor de eerste in het Rayon. Als je dan ook nog eens de 2e, 3e, 4e en 5e duif klokt is dit helemaal super. Er zijn er maar weinige die dit ooit is gelukt, maar de Ster doet het twee keer in een seizoen!

De winnende duif is een volle broer van de ‘008’ en de ‘875’ twee van de beste oude duiven dit seizoen bij combinatie de Ster! De ‘008’ vloog zelf ook al twee maal de eerste in het rayon! En ook de 2e duif van Chimay is een volle broer van de ‘008’, over een goed koppel gesproken. Ze komen uit een doffer van Combinatie De Vries, dit is een volle broer van de ‘743’ die door Koopman gekocht is. De moeder van de vier toppers is er eentje van Loed Senden!

De laatste vlucht is naar mijn idee een hele mooie geweest met in alle hoeken vroege duiven. Het seizoen zit er weer op en nu begint de winter. Ik hoop iedereen te zien op de tentoonstellingen, feestavonden etc. Iedereen veel succes in de winter!

Combinatie de Ster van harte gefeliciteerd met deze superuitslag en dit superseizoen!

Jannus Kat
 

Zaankanters slaan bikkelhard toe op wedvlucht Limoges!


De door inkorfcentrum Rond de Amstel uit Uithoorn georganiseerde wedvlucht voor midden Nederland, is door de deelname van de Zaanse liefhebbers geweldig verlopen. Het zijn de melkers Piet Valk, Jan en Joke Kaman en de Gebrs. Kat en zn die de dienst hebben uitgemaakt.
Er waren 53 liefhebbers en 341 duiven, waarvan er zelfs 29 "nat" gingen jammer maar helaas. De afstand was circa 775 km en het werd zelfs een midfondvlucht. Dik na 19.00 uur kwamen de duiven binnen en de wind kwam uit het noord-oosten, draaiend naar west.

1 Wimpy Klaverstijn jr            765,946 19.20.29 4/2 snelheid 1234,434
2 Piet Valk                              775,563 19.30.37 2/1                 1229,822
3 Comb. J& J Kaman            775,570 19.32.21 7/6                 1229,652
4 Gebrs .Kat en zn                 773,283 19.29.21 9/9                 1228,701
5 Comb. J&J Kaman                            19.35.45                        1223,076
6 Gebrs. Kat en zn                                 19.36.36                       1214,708
7 Gebrs. Kat en zn                                 19.36.41                       1214,549
9 Gebrs. Kat en zn                                 19.45.39                        1197,682

Valk :2
Kaman: 3-5-16-46-48-73
Kat : 4-6-7-9-11-14-36-56-85

Om te zeggen dat een bus met supporters vanuit de zaanstreek richting Uithoorn gingen, is overdreven, maar er waren echt wel belangstellenden te zien in het kleine doch knusse lokaal van "Langs de Amstel".

Voor de duivenmelkers Valk, Kaman en Kat een geweldig succes deze vlucht. Niet voor niets dat dit de 3 generale kampioenen zijn van het Rayon !.

Cees de Leeuw

 

Zesde rayonzege Bert Braspenning, Wijdewormer, vanaf Nijvel

 

 

 

Zaterdag jl.werd de voorlaatste vlucht van het seizoen gehouden voor de rayon C leden vanaf het Belgische Nijvel, de weersomstandigheden waren vrijwel het zelfde als de drie voorgaande navluchten de wind ook dit concours weer van zuidwest, west tot noordwest zelfs af en toe kracht 4 tot 6. Na enkele uren wachten wegens regen werden de manden open getrokken om 10.45 uur voor een traject over 215 kilometer waar circa 2000 duiven voor werden ingemand. De zelfde omstandigheden als de drie voorgaande vluchten leverde ook de zelfde winnaar op een jonge duif van nog geen 9 maanden oud met nummer 1033324 schreef deze vlucht op zijn naam waarvan Bert Braspenning in Wijdewormer de eigenaar is de tijd van binnenkomst gaf aan 13.14.54 uur wat de snelheid van 1424 meter per gevlogen minuut was. Daar de tweede van Braspenning op slechts 6 seconden volgde neemt hij ook deze plek in de uitslag voor zijn rekening, wat zijn zesde rayon C zege dit seizoen betekend . Fraai derde is de clubgenoot van de winnaar George Roelofsen in Zaandam beide zijn lid van de grootste vereniging  B V Z in Zaandam die tevens de grootste kans maken om ook de kampioensclub in het rayon C 2009 te worden wat zaterdag a.s. zal worden beslist. Jan Kuijzer maakt  in Krommenie ook een prachtuitslag door 6 duiven in 4 seconden te klokken, en opnieuw maken de combinatie de Ster in  Wormerveer een superuitslag.

Egbert Meijer

Bert Braspenning, Wijdewormer, boekt dubbele zege Strombeek

 

Zaterdag j.l. werd voor de rayon C leden de op twee na laatste vlucht van het seizoen gehouden vanaf het Belgische Strombeek over circa 178 kilometer waar om 10.50 uur tot lossen kon worden overgegaan. Ook dit concours met een zuid tot westenwind waar niet elke liefhebber blij mee is, maar dit hoort bij de duivensport een windrichting systeem met punten eind jaren 50 en begin jaren 60 was geen succes ook toen werd de beste kampioen. De winnende duif  was deze vlucht de éénjarige met ringnummer 1033341 van Bert Braspenning uit Wijdewormer door zich om 12.52.02 uur elektronisch te constateren wat de gevlogen snelheid van 1462 meter per minuut was. En daar de tweede van Braspenning op 5 seconden volgde neemt hij de eerste en tweede plaats in het rayon C voor zijn rekening, en behaalde hierdoor zijn vijfde rayon C zege dit seizoen, en bezorgd de club waar hij lid van is B V Z in Zaandam de 12e overwinning.  De derde in de uitslag viel uit de lucht in Koog aan de Zaan bij de Combinatie Molenaar en Zoon. Ook deze week maakt de succesvolle combinatie de Ster in Wormerveer weer een prachtige uitslag door 12 duiven in 28 seconden te klokken die allen bij snelste 25 eindigen met een deelname van circa 2525 duiven.

 Egbert Meijer

Joke en Jan Kaman trotse winnaars Ablis


De vlucht Ablis op zaterdag 22 augustus 2009 is op grootste wijze gewonnen door het echtpaar Kaman op de afstand van 488,338km. Op het eerste blad de plaatsen :1-3-5-7-8-9-12-19-20-21-24-28-29-30-33-40-43-44-55-57.De snelheid was 1355,679.De nummer 2 Piet valk :2-13-16-18-39-45-53-54-59.(sportieve vent ook op de cola kan je gezellig zijn). De nummer 3 Gebrs. kat en zn 4-6-10-11-14-25-26-27-41-42-47-51-52.(Janus altijd waar hij komt is het gezellig).Niet toevallig dat dit de 3 generaal kampioenen van het Rayon die 1-2en 3 zijn?.

Wat ging er vooraf ?. Verleden week had Jan ingekorfd in het nationaal inkorfcentrum de Snelle Wieken in Santpoort. Op die vlucht van Nanteuil die mee telt voor de fondclub, nam het echtpaar al een voorschot en dat bleek dus op Ablis. De plaatsen waren: 2-3-4-5-7-8-12-13-14-15. Zelfs Joke schaamde zich,bijna alle prijzen gingen naar Wormerveer. De jonge duif 9-5903664 liet verleden week 5 hokgenoten voorgaan, nu was de doffer het sterkst. Even terzijde de 664, terwijl Jan de fles geeft aan zijn kleinzoon Damiaan die 4 september 1 jaar wordt, zegt hij: Damiaan heet de duif. Ik meende enige ontroering te bespeuren, iedereen die Jan kent zal zich verbazen, maar het is de waarheid. De afstamming komt uit de samen kweek met Eijerkamp.Van moederszijde:Vie Power-Koper Lady, en van vaderszijde Herman Ceusters via zijn kameraad Fredje Eike. De doffer vloog op weduwschap circa 4-5 weken en alle duiven kwamen sterk af. Schrijver dezes vond het die zaterdag een mooie dag voor de duiven, de verliezen waren minimaal, doch van Jan had het wel wat zwaarder gekund. De eerste resultaten zijn dus gekomen voor van Eijerkamp-Joke en Che-euro.Dit is gekomen om het hok te versterken buiten de eigen lijn. De hartelijke felicitaties gaan dus naar Joke en Jan Kaman.

De vereniging de Postduif onder aanvoering van René Lockefeer verdient een compliment om alles in goede banen te leiden. Er is geen enkele klacht binnengekomen, alles was tot in de puntjes geregeld. De 1ste 5 liefhebbers gingen onder meer naar huis met: flatscreen, sterwoset, Kledingbon twv €100,-, boormachine en een dvd speler. Er was een hele grote loterij en er werd gretig gebruik gemaakt van de BBQ. Wij bedanken al onze gasten en de leden van de vereniging "De Postduif" voor de gezellige en geslaagde dag.

Een idee van ondergetekende, als nu eens de Zaanse verenigingen de koppen bij elkaar steken en afspreken wie een bepaalde vlucht organiseert? Ik bedoel, Blois, Orleans en Ablis? Het lijkt mij simpel op te lossen.


Cees de Leeuw

 

Bert Braspenning, Wijdewormer, wint Duffel. Comb. de Ster 10 bij de eerste14 in Wormerveer, elfde zege B V Z Zaandam 

 

 
 Zaterdag 22 augustus is een data waar naar is uit gekeken door de duivenliefhebbers in nationaal verband stonden de grote concoursen Derby der Junioren op het programma waarvoor landelijk ruim 59.000 duiven door vier sectoren aan deelnamen onder prima weersomstandigheden. Voor de programma liefhebbers stond de natour vlucht Duffel (België) gepland voor de rayon C leden waar 2838 duiven voor waren ingekorfd die tevens prachtige omstandigheden hadden  en om 08.30 uur konden beginnen aan een concours van circa 156 kilometer wat door de zuid tot westenwind geen probleem was. De winnaar van dit snelverlopen concours is Bert Braspenning uit Wijdewormer zijn tweejarige duif de 1647655 had de snelheid van 1519 meter achter zijn vleugels.  Door de leden van B V Z in Zaandam zijn er met nog 3 vluchten te gaan 11 overwinningen in het rayon C behaald in dit seizoen, wat er vorig jaar in het geheel 3 waren. Een super uitslag maakte de combinatie de Ster in Wormerveer door 10 duiven in 26 seconden te klokken en daardoor de uitslag van de week maken want 10 bij de eerste 14 is in een rayon uniek. Na een minder seizoen is Henk Jongewaard derde in Westzaan en klokt er 3 bij de snelste 25.

Egbert Meijer

Piet Valk, Assendelft, tikt concurrenten terug, eerste, tweede en derde vanaf MeerMet nog vier natour vluchten te gaan voor de leden van rayon C in dit seizoen zijn er een aantal kanshebbers om de generale titel één daarvan is Piet Valk uit Assendelft deze net 58 jaar geworden top liefhebber liet de concurrenten dit zaterdag j.l. duidelijk zien door tijdens de eerste van de serie van vijf navluchten met overmacht voor zijn rekening te nemen.

Voor dit rayon concours viel de deelname niet tegen vooral als er liefhebbers zijn die ruim boven de 100 duiven inkorven waardoor helaas nog maar weinig deelnemers aktief zijn geworden en onze mooié hobby wat niet ten goede komt en zal per week zelfs minder worden.
Van de rayon C leden namen er 3323 oude en jonge duiven aan dit concours deel die bij mooi weer en zuidelijkewind om 07.45 uur werden gelost in het Belgische Meer over 110 kilometer. Na 64 minuten en 11 seconden was het de 2 jarige duif 1650313 die als eerste binnen kwam wat de enorme snelheid per gevlogen minuut was van 1720 meter en daar Piet Valk er binnen de 11 seconden al 3 binnen had neemt hij prachtig het goud, zilver en brons voor zijn rekening tijdens dit concours. Het is de vierde rayon zege van Valk tot nog toe dit seizoen en hij zorgde er voor dat het de negende overwinning was voor de club waar hij lid van is namelijk B V Z in Zaandam.

Egbert Meijer.

Arie Dijkers, Zaandam, wint Chimay en Comb. Molenaar, Koog a/d Zaan kampioen

 

 Door de desastreus verlopen vlucht van vorige week en de hitte nam het Afdelingsbestuur een uitstekende beslissing om de vlucht van zaterdag j.l. met 75 kilometer intekorten, waardaar 24 uur later moest ingekorfd. De laatste vlucht met de Jonge duiven is hierdoor Chimay (België) geworden die om 09.30 uur in afdeling Noord-Holland verband met een deelname van ruim 10.000 duiven het luchtruim kozen. Door de leden van rayon C werden er circa 1350 duiven ingeschreven die voor de opgave stonden van 270 kilometer met een zwakke noordwestenwind. Het is een fraaie overwinning  geworden voor de 70 jarige Arie Dijkers uit Zaandam, zijn duif de 1033087 kwam in Koog aan de Zaan (waar Dijkers geniet van zijn hobby) boven een van zijn zaken binnen om 13.27.09 uur, wat een snelheid van 1145 meter per minuut betekende. Door deze  prestatie eindigt Arie Dijkers bij de eerste 10 in de eindstand van rayon C  waar de Combinatie vader Peter en zoon  Ronald Molenaar de hoogste titel behaalde om het kampioenschap met de Jonge duiven 2009 in Koog aan de Zaan.

Egbert Meijer

P.V de Postduif Wormerveer nodigt een ieder uit voor de wedvlucht Nationale Derby der junioren ABLIS
22 Augustus 2009

Door onze sponsors en onze loterij commissie kunnen wij de volgende prijzen ter beschikking stellen

Eerste liefhebber : Flat screen (twv 500 Euro)
Tweede liefhebber : Stereo set
Derde liefhebber : Kleding bon (twv 100 euro)
Vierde liefhebber : Accu Boormachine
Vijfde liefhebber : Dvd speler

Daarbij spelen wij na het uitslaan van de vlucht een grote tombola voorzien van veel mooie prijzen . Tevens kunt u dan genieten van de door ons aangeboden barbecue. De volgende constaterings systemen kunnen bij ons inkorven Bricon,Unikon ,Tipes , Atis.

Een ieder die bij P.V. de Postduif wil meedoen aan nationaal Ablis dient zich voor 12 augustus 2009 aan te melden bij R.Lockefeer Email locke035@planet.nl of tel 06-54613847.
 

Jan Kuijzer, Krommenie, eerste en tweede vanaf Peronne

         Ook eerste in Noord - Holland 15.400 duiven

 

 

 

 De Krommenieër Jan Kuijzer voegde zaterdag weer een formidabele prestatie aan zijn indrukwekkende erelijst toe door de snelste Jonge duif van geheel Noord - Holland te klokken waar liefst 15.400 duiven aan deelname. In het rayon C met ruim 2400 duiven neemt Kuijzer de eerste en tweede plaats voor zijn rekening. Om 08.30 uur kregen deze massa duiven het sein van lossen in Peronne (Frankrijk) over circa 315 kilometer met een zwakke zuidoostenwind maar toch voldoende dat er hoge snelheden werden gevlogen. De duif die de meenste aandacht kreeg is de 1030704 toen Jan Kuijzer de tijd van zijn superduif zag staan kon hij 11.49.41 uur in zijn geheugen opslaan, wat een gevlogen snelheid van liefst 1578  meter per minuut betekende. En daar de tweede van deze top melker op 81 seconden volgde werd het succes nog groter één en twee in het rayon en één en vijf in Noord - Holland. In zijn vereniging Zaanstreek Noord behaalde Kuijzer tot nog toe zijn negende overwinning dit seizoen terwijl hij niet aan de vluchten boven de 500 kilometer deelneemt

Egbert Meijer

 

Ruud Moes, Zaandam, (voorzitter rayon C) boekt fraaie overwinning vanaf Chimay
 


Na enkele jaren gestopt te zijn leverde de voorzitter van het rayon C de 47 jarige Ruud Moes uit Zaandam (BVZ) zaterdag een fraaie prestatie door winnaar te worden met de Jonge duiven vanaf het Belgisch Chimay over een afstand van circa 270 kilometer. Ook zaterdag kon er niet op de geplande tijd worden gelost wegens regenbuien maar om 11.45 uur konden de manden worden open getrokken en het een goed verlopen concours is geworden. Het succes van Ruud Moes kreeg nog meer aandacht daar hij zijn eerst getoonde ook als eerste binnen kreeg, zijn super duif met ringnummer 1034731 liet de tijd afdrukken op 15.02.50 uur wat een gevlogen snelheid van 1361 meter per minuut is, ook de plaats zeven is voor de Zaandammer. Overigens maakte verschillende leden van B V Z in Zaandam een sterke indruk door de eerste 10 plaatsen voor hun rekening te nemen. Maar Bert Braspenning uit Wijdewormer eveneens van die club maakte een sterke indruk door de plaatsen twee en drie en verder 5 bij de eerste 10 te klokken. Met nog 2 vluchten voor de boeg is de strijd om het Jonge duiven kampioenschap prachtig de 6 koplopers klokte allen een duif bij de eerste 25 in deze vlucht, waar circa 2550 duiven voor waren ingekord en de wind 90 procent uit het westen waaide .Het concours sluit in een kwartier.

Egbert Meijer

Carlos Molina-Espeleta wint Tarbes in Rayon C afdeling Noord-Holland.

Na een dag uitstel werden de duiven gelost om 13.00 uur te Tarbes op zaterdagmiddag. In andere sectoren werd al een aantal uurtjes geklokt, maar in onze sector en in Noord-Holland duurt het nog even. Maar dan om 11.23.09 uur klokt de kleinst behuisde liefhebber van de Zaanstreek Carlos Molina Espeleta de eerste duif en zijn eerste getekende. Carlos houdt zijn duiven in een nieuwbouwwijkje gebouwd op de grond van de oude Forbofabrieken in Krommenie. Er staat een hokje van 2 meter 50 lang en 1 meter 20 diep. Op dit hokje huizen alle jonge en oude duiven. In de schuur is plaats gemaakt voor enkele kweekkoppels. Carlos korft altijd in en was bijvoorbeeld succesvol dit jaar op Barcelona. Deze vlucht is natuurlijk speciaal voor Carlos en hij pakt er 2 van de 3. Vorig jaar 1 op 1 en nu de eerste in het inkorfcentrum en in de ZCC,  waarschijnlijk in het rayon C ook de eerste en een 9e Provinciaal en waarschijnlijk een 42e nationaal.


Carlos Molina Espeleta met duif voor zijn gehele accommodatie. Links de jongen rechts de ouden.

De 4-jarige duivin was pas toe aan haar 4e overnachtvlucht en was op Montauban ook het eerste op het hok in de Jutestraat. De rode duivin was super gemotiveerd op een groot jong van een dag of 13 ingekorfd. Als een kogel kwam zij uit de goede richting. Deze duivin van het Kranchersoort was zijn eerste getekende. Carlos had 3 duiven mee.

Bert Braspenning, winnaar Jonge duiven in Wijdewormer


In het Belgische Nijvel moest er zaterdag worden gewacht wegens regen om de Jonge te lossen wat is beloond om 11.30 uur was het zover en kon tot lossen worden overgegaan en hadden de 2658 Jonge duiven van ongeveer 7 maanden oud van de rayon C leden een afstand van 217 kilometer voor de boeg. Ook dit concours niet zonder regen maar de west tot zuidwestenwind vergoedde veel. De eerste die zijn thuishaven bereikte is eigendom van Bert Braspenning in Wijdewormer lid van B V Z in Zaandam, zijn duif de 1033341 kwam over de finish om 13.55.58 uur wat uitgerekend de snelheid van 1462 meter per gevlogen minuut is. Fraai was de prestatie van Coen de Haas in Zaandam eveneens van deze Zaandamse club met een beperkte ruimte presteerde deze echte hobby liefhebber het om de tweede en vierde plaats voor zijn rekening te nemen, overigens maakt BVZ een prima indruk 7 van de tot nu 22 vluchten werd daar de rayonwinnaar gehuldigd. Ook voor Dennis Kamps (Middenbeemster) een prima weekend door de derde plek voor zich op te eisen.

Piet Valk, Assendelft, snelste oude duif en tevens kampioen

 

Het seizoen 2009 met de oude duiven voor de programma liefhebbers behoort weer tot het verleden, en zal de boeken ingaan als een goed jaar. Zaterdag j.l. werd de laatste vlucht gehouden vanaf Chateauroux (Frankrijk) waar 07.45 uur het startschot werd gegeven in nationaal verband waarbij circa 800 duiven van rayon C die 667 kilometer moesten vliegen wat door de west tot zuidwestenwind geen probleem was met af en toe regen. De snelste was een éénjarige de 1375692 van Piet  Valk in Assendelft de tijd van binnenkomst gaf aan 15.13.24 uur wat de gevlogen snelheid van 1489 meter per minuut was. Mede door deze superprestatie is Piet Valk kampioen oude duiven geworden van rayon C. De tweede plaats neemt  zijn dorpsgenoot Joop Dekker voor zijn rekening een liefhebber die regelmatig vroege duiven weet te klokken. De familie Kat werden in Westzaan drie en vier. Er werden dit seizoen 18 vluchten met de oude duiven gehouden wat een totale lengte was van bijna 7.000  kilometer, waar ruim 37.000 duiven voor waren ingekorfd.  
 

Hulde, Mevr. Wies Imming - Roelofsen, Oostzaan, negen keer eerste prijs
En voorzitter van Snelle Wieken

Als men bijna 40 jaar onafgebroken wekelijks de stukjes maakt in het belang voor de duivensport zitten er mensen in je geheugen zo ook na dit oude duiven seizoen 2009. Deze keer is dat zeker mevrouw Wies Imming - Roelofsen, die op 20 juli de leeftijd van 79 jaar bereikte. Wies was getrouwd met de helaas te vroeg overleden Joop Imming die in de duivensport succesvol was. Maar 28 en 29 juli 1974 leverde een duif van Joop Imming zo'n enorme prestatie die zelfs landelijke aandacht kreeg. Zaterdags waren om 12.00 uur de duiven voor de fondvlucht Bergerac gelost over 903 kilometer met een stevige noordwestenwind niemand verwachte een duif voor 10.00 uur op zondagmorgen maar tot zijn grote schrik trof Joop Imming om 04.45 uur zijn blauwband doffer al in zijn hok aan om gelijk de gummiring in de klok te doen, maar Imming vermoede dat zijn superduif daar al om 4.00 uur kon zitten gezien er al drie hoopjes uitwerpselen lagen waar hij in het hok verbleef, een unieke prestatie even kijken in mijn enorme stapels plakboeken bewijst hoe snel de tijd gaat dat het alweer 35 jaar is geleden had ik niet verwacht, maar Joop Imming was een van de eerste liefhebbers in Nederland die een duif had die een gedeelte in het duister heeft gevlogen. Ruim 900 kilometer in 9 uur vliegen met genoemde windrichting is daar het bewijs van. Op 21 maart 1982 nam Imming voor de Zaanse liefhebbers de voorzittershamer over van Peter Steen, toen nog 400 leden wat hij wegens zijn omstandigheden later moest overdragen aan Fritz Pfersich uit Wormer. Joop Imming was tevens een erkend keurmeesster, en overleed op 3 januari 1995 op slechts 68 jarige leeftijd. Mijn complimenten geef ik graag aan mevrouw Wies Imming - Roelofsen prachtig zoals deze vrouw met de duivensport is doorgegaan, van de 18 vluchten die er op het programma stonden met de oude duiven wist deze dame er liefst 9 op haar naam te schrijven in haar vereniging de Snelle Wieken in Oostzaan, een club waar ze al vele jaren een kracht van betekenis is, en waar ze zelfs de leiding heeft als voorzitter enorm compliment voor Mevr. Wies Imminig - Roelofsen aan de Haal in Oostzaan.


Egbert Meijer
“King Richard” behaald 1e plaats voor Comb. Molenaar & Zoon op Strombeek in Rayon CDe overwinning op de derde jongenduiven vlucht vanuit Strombeek is een prooi geworden voor Comb. Molenaar en Zoon. Naast de eerste plaats waren ze ook goed voor de plaatsen 4,5 en 8!
De combinatie bestaande uit vader Peter, zoon Ronald en kleinzoon Finn (die op vrijdag de duiven altijd bewonderd voor ze de mand in gaan), zijn dit seizoen de te kloppen mannen op de eerste jonge duiven vluchten. Na vorige week al drie duiven bij de eerste tien te hebben behaald was daar nu de eerste plaats.

De winnende duif arriveerde om 12.49.54 en behaalde een snelheid van 1363,931. Dit was ruim genoeg voor de overwinning. De jonge doffer die dit presteerde was de 09-1027918 genaamd ‘King Richard’. De ‘King Richard’ zat een week te broeden en spoeden zich bij thuis komst direct het hok in om weer op zijn eieren plaats te nemen.

De vader van “King Richard” is koning Teun welke bij clubgenoot en duivenvriend Richard Faber vandaan komt, van moederskant komt ‘King Richard’ uit de ‘Super 16’ van Gebr. Kat & Zn. Het jong werd gekweekt bij R. Faber en werd als pieper mee naar de Koog genomen. Een jong uit dezelfde doffer behaalde vorig jaar ook al een eerste in Rayon C bij Molenaar.

Peter, Ronald en Finn van harte gefeliciteerd en veel succes gewenst in het vervolg van het jonge duiven seizoen,

Jannus Kat

 

Rayon overwinning Nanteuil voor Combinatie Kaman

 

Op zondag 12 juli toog een "zware" delegatie van de Postduif naar Jan en Joke Kaman om ze te feliciteren met de overwinning van de vlucht naar Nanteuil. Uiteraard werd Joke gepresenteerd met haar lievelingsbloemen. Bij de club werd al zaterdag feest gevierd en later op de avond werd dit nog doorgezet in een café met de boezemvrienden Willy en Arie. De duif die verantwoordelijk is voor dit succes is de 07-5713925. Deze weduwnaar zat te broeden op 10 dagen eieren. Helaas bleek later dat de doffer niet bij de getekenden stond. Een vergissing bij het inbrengen van de klok. Op 20 juli 2008 won deze duif op Chateauroux ook al in het rayon. Toen werd de Jonge Koperen die naam gegeven. De afstand was 399,865 km en de duif kwam binnen om 15:26:54 uur (Joke, die messcherp is, zag de duif als eerste) en de snelheid was 1346,773 m/s. De duiven hebben het wel voor de kiezen gehad met veel regen. Ook waren er liefhebbers die nogal achterblijvers hadden. Joke mengt zich terecht in het gesprek en opperde: "als de Jonge Koperen  maar niet een week te vroeg piekt". Ze wil niet overmoedig worden en is gematigd positief. De vraag van uw verslaggevers is dan ook, gaat de Jonge Koperen op herhaling? De doffer  is van het Koopman/Jansen soort (de insiders weten dan genoeg) en de moeder was de Koper Lady, de beste asduivin van de afdeling. Die stamboom is zeer indrukwekkend, waaronder een ware erelijst van topuitslagen. We begrepen van Jan dat de duiven vaak getraind worden met tegenwind. Ook heeft de buurt "last" van roofvogels die in de toren in de wachtkamer zitten. Helaas, het is niet anders. De familie heeft tweemaal op Teletekst gestaan en elk jaar is anders. Volgende week is de grote vlucht op Chateauroux, Richard Faber staat op 1, gevolgd door Jan en Joke Kaman. We nemen afscheid van elkaar en Joke zegt nog: de ouderwetse gezelligheid is volledig terug bij de Postduif, zoals het vroeger was in de club. 

Frans Otter, Michiel Smit en Cees de Leeuw

Succes Bert Braspenning, Wijdewormer, Jonge duiven Duffel

 
De duivenliefhebbers hadden zaterdag j.l. reden om enthousiast te zijn formidabele weersomstandigheden over de gehele vlieglijn en dat met twee geplande vluchten. In het Belgisch Duffel klonk om 07.45 uur het startschot voor de circa 3000 jonge duiven van de rayon C leden met een zwakke wind west tot noordwest wat een mooi concours is geworden over een afstand van 156 kilometer. De duiven van Bert Braspenning maakte in Wijdewormer een prima indruk door de eerste drie plaatsen voor zich op te eisen maar er kan er wekelijks maar één winnaar zijn en dat was de duif met het ringnummer 1033344 door om 09.35.33 uur zich elektronisch te laten constateren wat uitgerekend een snelheid van 1409 meter per gevlogen minuut is. En daar er binnen de 9 seconden nog twee binnen kwamen arriveerde de eerste drie duiven deze mooië vlucht in Wijdewormer. Gé Korver lijkt na een succes periode in Wormer weer terug te komen door de vierde en vijfde in de uitslag te klokken, en er liefst 7 bij de eerste 25 heeft.  Het leerzame concours voor de jonge duiven sluit in circa 13 minuten
 

 

Pracht start 1e vlucht jonge duiven Jos Stoop, de Rijp, vanaf  Meer

 
Een moeilijk weekend wel of niet los door slecht zicht  er werd besloten om de oude duiven in Nanteuil (Frankrijk) zaterdag niet te lossen voor de rayon C leden wat zondag is geworden. De eerste jonge duiven vlucht was gepland vanaf het Belgische Meer wat zaterdag met 5 uur vertraging om 12.35 uur toch van start kon gaan voor een afstand van circa 115 kilometer, maar vooral bijna wind stil en drukkend warm geen goed duiven weer.  Maar altijd een winnaar en dit met een deelname van 3385 duiven namelijk Jos Stoop in de Rijp prachtig succes van deze liefhebber zijn duif de 1053054 dook zijn hok in om 14.14. 30 uur wat een gevlogen snelheid van 1195 meter per minuut is. In zijn vereniging de Reisduif schreef Jos Stoop dit seizoen de vierde overwinning op zijn naam. Ook een prima succes voor het echtpaar Arie en Wil Hartog in Zaandam binnen 7 seconden arriveerde er 5 duiven bij deze familie en nemen hierdoor de plaatsen 2 t/m 6 voor hun rekening een unieke uitslag in een rayon.

 

George Roelofsen, Zaandam, wint zondagvlucht Nanteuil  

 

Om 07.30 uur kregen zondagochtend de 1373 oude duiven van de rayon C leden na 60 uur mand in het Franse Nanteuil het startsein voor een vlucht van circa 400 kilometer. De omstandigheden waren beter dan afgelopen zaterdag toen er niet gelost kon worden dus een compliment voor de convoyeurs. Maar voor de 60 jarige George Roelofsen was het een prima weekend in Zaandam, eerst werd hij in zijn club B V Z  zaterdag winnaar met de jonge duiven  maar zondag zorgde  zijn tweejarige duif de 1655543 er voor dat zijn vrouw Vera twee dagen achter elkaar de bloemen in een vaas kon zetten, de 543 van Roelofsen liep over de meet om 12.52.43 uur wat de snelheid van 1222 meter per gevlogen minuut is. De combinatie de Ster in Wormerveer blijven prima presteren 2 en 3 in de uitslag en 5 bij de eerste 16 is super.

 

Egbert Meijer

Eerste zege Bert Braspenning vanaf Blois

 

 

Voor het grote nationale concours vanuit Blois (Frankrijk) met 52.743 duiven waren er door de rayon C leden circa 1250 duiven ingeschreven die in de totale lossing zaterdag j.l. om 07.30 uur konden beginnen aan een traject van circa 600 kilometer, met een matige noordwestenwind en af en toe regenbuien.  Het is een echt concours geworden voor de sterke duiven, de duif die er in het rayon C verband de minste problemen mee had was de tweejarige met ringnummer 1647687 die op naam staat van Bert Braspenning in Wijdewormer de ex Zaankanter  zijn 687 kwam zijn hok binnen om 15.46.39 uur wat over deze grote afstand en omstandigheden nog een snelheid van 1208 meter per gevlogen minuut betekende. De combinatie Vader Peter en zoon Ronald Molenaar klokten in Koog aan de Zaan heel netjes de tweede en vierde duif in de uitslag, waarna Henk Neuteboom de derde en vijfde plaats in Oostzaan voor zich opeist, en binnen 53 minuten klokt hij 21 duiven van zijn 36 ingekorfde. De laatste prijs duif bereikte zijn hok ongeveer een uur na de winnaar.

Egbert Meijer

 

Combinatie de Ster wint M04 Soissons en heeft bovendien de snelste van heel Afd. 6 Noord-Holland.
 


De 1697 duiven van Rayon C werden om 07:30 gelost de wind was veranderlijk maar er zat overal een beetje zuid in. Een opvallend gegeven was hoeveel eerste en tweede getekende er werden gepakt bij de eerste in de afdeling lees; 2,3,5,6,7,8,9,10,12,14,15,17,18.Dat waren allemaal eerste of tweede getekende.
De eerste duif bij De Ster arriveerde om 11:31:34 het was de 08-1373859. Dit is een jaarling duivinnetje waarvan de verwachtingen aan het begin van het seizoen erg hoog gespannen waren. Omdat zij deze niet meteen waar maakte ging ze als 43e getekende de mand in. Toch was het zeker geen verrassing dat ze als eerste het thuisfront bereikte.

Op de bij veel liefhebbers moeilijk verlopen jonge duivenvlucht van zaterdagochtend hadden ze geen duiven mee, wel zaten er toen de oude duiven konden komen drie vreemde jongen op het hok.

In 2009 staat er werkelijk geen maat op de prestaties van deze combinatie. Op dit moment zijn zij zeker de te kloppen personen. Kettinguitslagen en vroege prijzen rijgen zich langzamerhand aan een.
Ook in verenigingsverband zijn ze bijna iedere week de beste en vergeet niet, dit in een van de sterkste verenigingen van Noord-Holland!

De ‘859’ de winnaar komt uit De Vries x Lotterman/Faber. De vader is een rechtstreekse van de Comb de Vries uit de lijn van de gewonde Kampman. De moeder de ‘11’ vloog vorig jaar zelf een 2e in de ZCC en die komt uit een duif van J&K Lotterman maal een duif van Richard Faber uit de lijn van de Atilla.

De eerste vijf duiven van de gehele afdeling kwamen uit Rayon C is dit geluk, toeval of komt het doordat in Rayon C gewoon steeds harder gespeeld wordt en ook steeds betere duiven komen te zitten? Als je het aan mij vraagt het laatste maar wie zal het zeggen.

Mart, Jolanda, Wietse, Pascal en Francis van harte proficiat met deze prachtige overwinning!

Jannus Kat

 

Na winst op Laon nu 1 en 2 op Tours voor Cees Slinger


Met al een overwinning op Laon met een Duivin van het soort van H. la Grouw x F.de.Goede  was het nu de 08-1360050 die als eerste op het hok verscheen om 17.25.38. Deze duivin komt uit een doffer van H. la Grouw en een duivin van het soort van F.de.Goede. Cees heeft in 1999 van Hennie twee laten jongen gehad waar hij veel succes mee heeft . Uit deze twee doffers zijn al diverse teletekst duiven gekomen en 1e prijs winnaars in het Rayon

Dit jaar heeft Cees als doel goed op de dagfond te presteren en dat gaat tot op dit moment naar wens. De duif die tweede in het rayon is geworden is een duif die bij Willem Klaverstijn vandaan komt,deze duivin heeft al drie keer een korte uitslag gevlogen te weten een 23 op Ablis en
een 21 op Orleans in rayon C en dan nu 2e .Op de dagfondvluchten gaan hoofdzakelijk duivinnen mee die herstellen beter en kunnen
beter tegen de wisselende weersomstandigheden.


 

Dromen worden werkelijkheid boven hokken van Richard Faber in Westzaan.Richard heeft de 2e dagfondvlucht en tevens eerste teletekst vlucht van het jaar 2009 op zijn naam geschreven. Hij werd niet alleen een en twee in het Rayon maar behaalde ook de eerste en tweede plek in de afdeling. Dit is een droom die maar weinige werkelijkheid zien worden. Even over half drie arriveerde er een duif hoog, recht uit de goede hoek. Op hetzelfde moment zag Richard in zijn ooghoeken een duif laag aankomen uit het westen. Uiteindelijk werden ze om 14:32:11 en 14:32:19 geconstateerd. Dit betekende een metersnelheid van 1283,056 en 1282,650 mpm. Richard had 37 duiven ingekorfd en draaide 20 duiven in de uitslag. De duif die als eerste arriveerde was de NL08-5809799 alias ‘Marie Wilhelmina’ vernoemd naar Richard zijn moeder die iedere ochtend de duiven verzorgd. Zonder zijn moeder zou Richard nooit dit succes kunnen behalen. De duif komt rechtstreeks uit de Youry welke als jonge duif de eerste in het Rayon op Morlincourt speelde en toen tevens teletekst behaalde. De moeder is een duif van Schutte en Zn. De Marie Wilhelmina is ook nog een kleindochter van de Rick dit is een volle zoon van Dirky van Pieter Veenstra. De tweede duif is de ‘Claudia’ vernoemd naar Richard zijn vrouw. Dit is een kleinkind van de Rick x Super 16 ( de Super 16 komt rechtstreeks van Gebr. Kat en Zn. , dit is een van Richard zijn beste kweeksters). De vader van de Claudia komt rechtstreeks uit de Valk 270 welke weer uit de bekende 019 van Piet Valk komt.
Richard zijn duivinnen trainen erg veel namelijk 2x per dag twee uur, dit is alleen in de week van de dagfondvluchten. Het doel voor dit seizoen is pieken op de dagfond. Als je dan de eerste vlucht de 2e in de afdeling vliegt en de 2e vlucht een en twee is dit natuurlijk meer dan super! Er zullen er niet veel zijn die het Richard nadoen.

Richard geniet nog weken zelfs maanden lang na van deze formidabele prestatie! Namens geheel afdeling 6 Noord-Holland van harte gefeliciteerd en hopelijk mogen er nog meer volgen.

Jannus Kat

 

Gebr. Kat en Zn. winnen V05 Chimay.

 

Gebr Kat en Zn hebben de 5e Vitesse vlucht vanuit het Belgische Chimay gewonnen. De 271 km werd het snelst overbrugd door hun 08-1372552 omgedoopt tot ‘Jeppe’ , de kleinzoon van Janus. Om 10:54:29 werd hij geconstateerd, hierdoor behaalde hij een snelheid van 1469,718 mpm. Het was de eerste rayonoverwinning voor de combinatie dit jaar.  

De ‘Jeppe’ komt rechtstreeks uit superdoffer ‘Favoriet’ deze won zelf meer dan 10 keer bij de eerste 25 in het rayon! De ‘Jeppe’ is een volle broer van de ‘Jonge Favoriet’ en ‘Cancellara’ deze vlogen een 1e en 2e tegen meer dan 10000 duiven. De ‘Favoriet’ komt uit het superkoppel van de combinatie ‘Champion’ x ‘White Lady’ waar op dit moment bijna alle toppers van afstammen. De ‘Mentsjov’ welke op Orleans de 9e NPO vloog is een halfbroer van de ‘Champion’.  Het was dus zeker geen geluk dat de ‘Jeppe’ zo uithaalde.

De moeder is de ‘789’ deze komt rechtstreeks bij J.Pepping vandaan. Uit zijn beste dagfond duiven.  

Namens PV Strijd&Vriendschap van harte gefeliciteerd.

Richard Faber

 

 

Cees Slinger, Zwanenburg, op Laon de snelste


Voor de tweede keer dit seizoen prachtige vroege lossing zaterdag j.l. voor 08.00 uur waren van alle afdelingen de duiven al op weg naar hun verblijf waar ze horen. De 2614 duiven van de rayon C leden kregen om 07.30 uur in Laon (Frankrijk) het startsein en moesten 330 kilometer overbruggen, wat door de zuidwestenwind geen probleem was. Deze plaats van lossing is voor ondergetekende vrij onbekend maar als een verloop goed is valt er niets te klagen. De snelste was de tweejarige 1634550 van Cees Slinger uit Zwanenburg (bij Schiphol) om 10.06.35 uur bereikte zijn duif haar thuishaven wat een snelheid van liefst 2052 meter per minuut is. Cees Slinger is lid van p.v. de Postduif in Halfweg ook voor deze liefhebbers is het een moeilijke plaats om vroege duiven te klokken op de korte afstand vluchten in het rayon C en vooral met deze enorme snelheid een super prestatie van Cees Slinger die zijn tweede zege achter elkaar in zijn vereniging pakt.
Fraai tweede is good-old Piet Nieuwkamp de duif van de 75 jarige Zaandammer kwam nog geen 2 meter per minuut tekort, maar eerste in de grootste club in Noord-Holland B V Z in Zaandam is klasse van ome Piet. Nog meer glans krijgt deze prestatie van de leden van het rayon C in afdeling 6 van geheel Noord-Holland daar Cees Slinger prachtig achtste is en Piet Nieuwkamp heel mooi negen en dit in een concours met een massa van 16.720 duiven. Derde is Geert Tichelaar Jr. eveneens van B V Z en bewijst regelmatig al vele jaren dat hij over een prima hok met duiven beschikt. Dan Henk Bas uit Wormerveer net als Piet Nieuwkamp van 1934, Henk maakt tot nog toe indruk prachtig voor deze liefhebber die altijd aktief is in het belang voor de duivensport, en veel plezier heeft in zijn vereniging de Koerier waarhij tot nog toe vier van de zeven vluchten de winnaar was.

Egbert Meijer

 

Combinatie De Ster overklast concurrentie op Nijvel.
 


Combinatie De Ster heeft de 4e vitessevlucht vanuit het Belgische Nijvel gewonnen. Om 8:30 werden de 1769 duiven gelost. Bij De Ster arriveerde er 7 duiven gelijk rond 10:43. Tussen 10:43:28 en 10:43:34 liepen er 5 duiven over de antenne. Dit betekende 1 t/m 5 in het rayon. Ik vraag me af hoe vaak dit eerder is gebeurd? Bij de combinatie komen de duiven het hele seizoen al super maar dit weekend was het echt extreem, lees: 1,2,3,4,5,10,13,39,40,41,42,43,44,45,46,50,53,54. Doe het ze maar eens na!

Nu over naar de eerste duif welke al weet wat een eerste vliegen is. Het is de
07-1653008 alias ‘Flying Dragon’. In 2008 deelde deze duif samen met een hokgenoot de eerste plaats in het rayon op Peronne, toen met bijna 10km voorsprong op de 3e duif! Het is een neef van de ‘406’ welke vorig jaar beste Vitesse duif in de ZCC werd. De moeder komt rechtstreeks bij Loed Senden vandaan en de vader bij Comb. de Vries uit Klazienaveen. De vader is een volle broer van de bekende Blauwe 43 van Comb de Vries.

Deze overwinning komt totaal niet onverwachts omdat de duiven al weken super kwamen. Het zal waarschijnlijk ook zeker niet de laatste zijn. De overwinning wordt jullie van harte gegund en hopelijk komen we snel weer langs om een verslag te schrijven.

Namens PV Strijd & Vriendschap en Rayon C van harte gefeliciteerd met deze prachtige overwinning en uitslag!

Jannus Kat

 

Schitterende zege Joop Rijmers , eerste Rayon C maar zelfs ook afdeling Noord - Holland van Ablis (14.284 duiven)
 
Joop Rijmers uit Middenbeemster leverde zaterdag 9 mei '09 een uitstekende prestatie zijn duif de NL.'07 1675747 was de snelste in geheel Noord-Holland van de eerste dagfondvlucht van het seizoen. In afdelingsverband kon er onder prima weersomstandigheden al om 07.30 uur worden gelost wat tot nog toe de vroegste lossing van het seizoen is. Daar de wind richting zuidwesten waaide (2) is het geen echte fondvlucht geworden daar het concours in 33 minuten gesloten is,  maar de prestatie van de 747 van Joop Rijmers is er zeker niet minder om, eerst werd bekend dat deze de winnaar in het rayon C was tegen 1850 duiven maar daarna ook afdelingswinnaar met de enorme deelname van 14.284 duiven pracht succes voor deze liefhebber, die ook al in het rayon C een vitesse vlucht met zijn 581 op 12 mei.' 07 vanaf Nijvel op zijn naam schreef.  

Na het geweld vanaf Nijvel van de combinatie de STER uit Wormerveer tijdens deze dag (petje af) was het Joop Rijmers die een verdiende hulde kreeg om 13.20.06 uur had de super duif van Rijmers 497 kilometer achter zich wat een snelheid van 1421 meter per minuut is. Leuke club:  Joop Rijmers is lid van de Reisduif in de Rijp, een vereniging die veel te danken heeft aan wijlen de heer Ritico die vele jaren voor deze vereniging en de duivensport aktief is geweest,  waar ondergetekende regelmatig contact mee heeft gehad, prachtig om te horen dat deze liefhebbers zo genieten van onze mooië duivensport, die door Joop Rijmers nog meer glans krijgt. 

Overigens maakte ook Richard Faber  uit Westzaan indruk zijn duif de drie jarige 5616733 neemt in het geheel een fraaië tweede plaats voor zijn rekening door om 13.10.47 uur zich elektronisch te laten constateren wat een snelheid van 1416 meter gemiddeld per minuut is. Opvallend is dat nog geen 50 meter afstand van het hok van Richard Faber in 1959 en 1960 ook een duif met ring 733 prachtig succes had.

 
Egbert  Meijer

Piet Valk, Assendelft, eerste en derde Peronne (3666 duiven) 

 

Na Henk Bas, Lockefeer en zoon en Alex Brak was het te verwachten Piet Valk zou snel volgen een vermoeden die zaterdag uitkwam geweldig zoals Valk zijn duiven wekelijks presteren in Assendelft. Voor de vierde rayon C vlucht van dit seizoen werden 3666 duiven ingekorfd met de bestemming Peronne in Frankrijk waardoor ongunstige weersomstandigheden vier uur moest worden gewacht  maar om 11.05 uur kon tot lossen worden overgegaan met een zwakke wind tussen zuidwest en noordwest. Piet Valk vergroot opnieuw zijn voorsprong in het rayon C de Assendelver zijn één jarige duif de 1375685 liep zijn hok in om 14.49.13 uur wat over de 312 kilometer een snelheid van 1391 meter per minuut is. Ook de derde plek neemt Valk voor zijn rekening in het rayon C en klokt er  4 bij de eerste 10 en 6 in zijn club B V Z in Zaandam. Prachtig tweede is Ruud Moes eveneens van B V Z in Zaandam, na enkele jaren gestopt daar hij de voorkeur gaf aan zijn opgroeiende kinderen en zijn zakenleven sloeg de rayon kampioen van 2004 zaterdag wel erg goed toe en bewijst het nog niet verleerd te zijn.  

Egbert Meijer

Alex Brak slaat toe op Nijvel!

 

De duiven werden om 8:15 gelost. De wind was zuidoost tot zuidzuidoost hierdoor werd een tamelijk hoge snelheid verwacht. Bij Alex was de spanning extra groot omdat de duiven vorige week al super kwamen(10 bij de eerste 92 in het rayon) en omdat de duiven deze week al super trainden rond het hok.Uiteindelijk was het de NL08-1377044 die de overwinning bracht. Om 10:21:54 arriveerde hij op de klep wat een snelheid betekent van 1692.680 mpm omgerekend 101.6 km p/u. De '044' is een prima gebouwde duif in je handen en heeft een uitmuntende uitstraling. Ook als jonge duif wist hij al wat kopvliegen was met onder andere 12,17,20,45,57 in de  vereniging Strijd en Vriendschap.

De '044' komt uit eigen kweek. De vader komt van Rudi Smits die helaas is vertrokken naar het verre Canada.  De moeder van de '044' de '121' speelde ook al een eerste in verenigingsverband. De vader en moeder van de ''121'' komt bij  Jan Kaman uit Wormerveer vandaan. Dit koppel heeft al 3 maal 1e prijswinnaars gegeven. Alex heeft vanaf 2005 duiven. Eerst ging het nog met pieken en dalen maar al snel was een nieuwe ster in de duivenwereld gerezen. Meerdere keren werd al bij de eerste 10 onaangewezen en aangewezen op de meeste disciplines gespeeld. De verzorging van de duiven wordt zo simpel mogelijk gehouden. De duiven krijgen een maal per dag eten, zoveel als ze willen maar alles wat gegeven wordt moet worden opgegeten. De oude duiven onder het seizoen wegbrengen doet Alex niet en dit bevalt hem prima. Bij thuiskomst krijgen de duiven altijd 'Belgasol ' en zondag worden de duiven ontsmet met 'B.S'. Door werkzaamheden in de 6 ploegendienst is het moeilijk om met regelmaat te werken. Gelukkig kan Alex ruilen met de middagdienst van oud duivenmelker Gerrit Dil. Hier wil hij Gerrit speciaal voor bedanken.

Alex de overwinning wordt je van harte gegund en hopelijk zullen er nog vele volgen.

Namens Strijd en Vrienschap en heel Rayon C van harte gefeliciteerd!

Jannus Kat

 

 

Comb. Lockefeer & Zoon slaan toe in Strombeek 

De tweede vitessevlucht is een prooi geworden voor vader René en zoon Frank Lockefeer. In het Rayon bezet de combinatie de plaatsen 1-63-65-75-99. Frank, die de duiven had verwacht om circa 16.00 uur, zag de duivin als een speer komen vanuit Westzaan en dus uit de verkeerde lijn. Deze duivin met ringnummer 2007-1652905 kwam om 15.56.31 binnen en maakte een snelheid van 1220.301. Op de vraag aan René of hij de duif verwacht had, gaf hij te kennen dat het inderdaad tot de mogelijkheden behoorde. Helaas had hij hem niet gezet. Dat dit geen grootspraak is bewijst hij met de resultaten van afgelopen seizoen: de duivin werd tweede midfondkampioen in de ZCC en derde in het Rayon. De ouders van de duif: van vaderskant 2005-1107060, de lijn van Mourik. Van moederskant 2000-1042974, de lijn van Harry Fijen. Deze duif werd gratis verstrekt door de Combinatie Dil, waarvan akte! De combinatie speelt net als andere jaren het spel als weduweduivin. De melkers doen het met 15 duivinnen en 15 doffers. De duiven worden opgesloten en gaan

's morgens vroeg een keer per dag los. Ook een vlag komt op het hok. De duivinnen moeten 1 uur vliegen, de doffers 45 minuten. Na de training krijgen ze beslist geen volle bak en het voersysteem is Gerdieplus. De medische begeleiding van de duiven toont aan dat een dierenarts nauwelijks bezocht wordt. Het mestonderzoek doet Rene zelf met een microscoop en met de computer komt hij tot behoorlijke analyse. Na de vlucht geeft René BS aan de duiven en een keer per drie weken een geelpil. De hoofduitvoerder van Imtech wil meedoen met eendaagse fond. En is met alle aanwezigen van mening dat het een eerlijke en open vlucht is geweest, de wind was NNO 5. Met recht een vlucht voor klasbakken. Als je de uitslag bekijkt op het eerste blad, kunnen we constateren dat dat de melkers van het Rayon zijn. De combinatie Lockefeer pakt hiermee de tweede overwinning in de vereniging. René merkt nog op dat door de komst van een achttal leden van voormalig PVKZ de "bloedgroepen" zeer behoorlijk kunnen samenwerken. Zaterdagavond was het al donker toen de leden van de Postduif huiswaarts keerden. De hartelijke felicitaties gaan naar de familie Lockefeer. Met dank aan gastvrouw Monique voor de uitstekende verzorging. 

Jan Kaman/ Cees de Leeuw

Eerste vlucht prachtig succes voor 75 jarige Henk Bas (Wormerveer)

Het officiële vliegseizoen 2009 voor de leden van Rayon C is zaterdag jl. van start gegaan met de vlucht uit het belgische Meer over circa 110 kilometer. De weersomstandigheden waren goed zodat de 3532 deelnemende duiven om 08. 35 uur het luchtruim konden kiezen met een zwakke zuidoostenwind. Deze lossingstijd  is een goed begin van het seizoen het is 15 jaar geleden dat de eerste vlucht eerder startte voor deze liefhebbers dat was in 1994 om 07.30 uur, met als winnaar William Molenaar uit Wormer.   De  winnende  was zaterdag een tweejarige van de 75 jarige Henk Bas uit Wormerveer,  zijn duif met nummer 1653752  gaf de tijd aan van 09.45.11 uur, wat de minuut snelheid van 1588 meter betekend.  De tweede plaats neemt  Arie Dijkers uit Zaandam voor zijn  rekening,  wat in zijn nieuwe club B V Z  in Zaandam (de grootste in Noord - Holland) een droom start betekend. Fraai derde is Cor Kroon in Krommenie. Alex Brak maakt in Wormerveer  een prima indruk door de 114de en 131ste duif te klokken die in de winter periode door Gert Jan Beute zijn aangewezen als super duiven in het rayon C.
 
Egbert  Meijer